Wednesday, August 10, 2011

Tips : Memerahkan bibir.

Assalamualaikum

Bibir selalu dikaitkan dengan seksi. Adakah sudah terbias dengan Angelina Jolie yang dikaitkan dengan bibir yang seksi. Habis tersedak Angelina Jolie nanti. Well, it's one part of our body. Eh, kat muka lah. Ini bukan cubaan, ini betul-betul. Eh, ini tiada kaitan dengan nak besarkan bibir atau plastic surgery bagai. Natural beauty okay natural beauty unless kalau ada masalah. Ini bab mahu memerahkan bibir.

Saya wonder lah juga kenapa orang yang tak smoke pun, bibir mereka ada kawasan yang gelap macam awan yang gelap tanda nak hujan. I mean that, tak merah seperti sepatutnya. Dah lama fikir sampai berjanggut, maka buat lah sedikit research. Maka, sharing is caring section is here.

Bibir yang gelap sebenarnya bukan sebab smoking sahaja, tapi kurang vitamin juga. Well, I'm not going to discuss in detail pasal bibir, penyebab bibir jadi gelap, estrogen bagai, tapi just benda-benda basic sahaja. Wahh, discuss tahu. Dah macam forum juga. Kulit bibir ni nipis sahaja jadi penggunaan lipstick juga sebenarnya mempengaruhi. Kalau nggak secocok, bisa bikin bibir gelap. Kalau pakai, jangan lama-lama. Dan bersihkan bibir daripada sebarang lipstick sebelum tidur. Tips untuk mengenal pasti lipstick sesuai atau tidak, calit di kulit belakang telinga dan biarkan selama 24 jam. Kalau rasa gatal, maka lipstick tersebut tidak sehaluan dengan anda.

Itu serba sedikit pasal penyebab bibir jadi gelap. Sebenarnya banyak sangat tips macam mana nak memerahkan bibir. Tapi di sini, saya share dua tips yang simple dan senang nak buat.

Bibir merah tanpa lipstick.

Tips memerahkan bibir:

1. Sapukan madu pada bibir. Biarkan selama 15 minit. Selepas itu, bilas dengan air. Boleh juga kalau dibiarkan. Terpulang pada tuan punya badan. Takut kalau-kalau tiba-tiba rombongan semut datang melawat sahaja. Lakukan setiap malam sebelum tidur.

2. Sapukan ubat gigi pada bibir sebelum mandi. Biarkan selama 3 minit. Ubat gigi bukan sahaja berfungsi untuk memerahkan bibir, malah boleh juga untuk membuang lipstick yang ada di bibir.

Tips tambahan:

1. Tingkatkan amalan pemakanan sayur-sayuran dan buah-buahan.

2. Say NO to smoking.

3. Pakai lip balm setiap hari lebih-lebih lagi bila anda mahu keluar rumah.

4. Jangan menjilat bibir. Amalan menjilat bibir hanya akan menyebabkan bibir bertambah kering.

5. Elakkan pemakaian lipstick yang berlebihan dan terlalu lama.

6. Bersihkan bibir dari sebarang lipstick sebelum tidur.

7. Untuk tujuan menjaga kelembapan bibir, pakai pelembap bibir tanpa warna sebelum tidur.

8. Gosok bibir perlahan-lahan selepas menggosok gigi. Amalan ini boleh menanggalkan sel-sel lama pada bibir dan juga melancarkan peredaran darah.

Tips-tips ini bukan sahaja untuk wanita tahu, untuk kaum lelaki juga. Selamat beramal!


Kamsamhamnida. Thank you.

16 comments:

enyheartsdiamond said...

thx 4 da tips babe! :D

Maya Amastarz said...

nice tips... lips will be prettier when you smile =)  ...who says youre not beautiful =)

Yana Farinha said...

hye..nice blog... done folo u. jom singgah blog sy. www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com

khairiyah said...

wahh..blehh try ni ! hehe

NurulAini said...

enyheartsdiamond.. you're most welcome.. thanks for visiting here.. ^___^

NurulAini said...

Maya Amastarz, betul2.. everyone is beautiful in their own way.. :)

NurulAini said...

Yana Farinha.. thanks Yana.. insyaAllah, satgi saya BW okay.. :)

NurulAini said...

khairiyah.. harus!! senang saja kan.. ^____^

kaizen said...

nice tips boleh bg bakal bini try... hehehe

latest entry Sape nak DUIT RAYE?? & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

cik jue tomey said...

haha...nice tip aini.u bibir yg lebih cantik n seksi..phewitt...

yana said...

huhuhu loike tq...

kristalbiru said...

bibir lelaki boleh merah x? hehehe...

sifu im said...

bibir org negro itam je..padahal x isap rokok pon..haha

Farah Azurah said...

i'm here read your post..menarik.. :) ..jom singgah blog fara ,http://farahazurah.blogspot.com/

::atirah:: said...

tq berkongsi. hehe. seksi an merah2

Syafiqah said...

wow...makin seksi la i pasni...=)