Friday, August 26, 2011

Sahur.

Assalamualaikum

Time belajar, kadang-kadang dah tak bangun makan sahur. Hanya meneguk air. Eh, kira sahur jugalah. Tapi sekarang, keadaan dah lain. Sebab sahur sangat penting. It just like our breakfast. Breakfast sangat penting! Even kurma sebiji dua sekali pun, haruslah mengambil sedikit makanan untuk tenaga. Penting, penting!

Dulu, masa kecil-kecil, disebabkan belajar berpuasa, maka bersahur dengan nasi bersama telur goreng dan kicap. Dah berselera makan sahur macam berbuka juga. Eh, tak. Tiada kaitan dengan zaman kanak-kanak ribena. Sebab kadang-kadang juga terasa makan sebegitu boleh membuka selera. I like kicap. Ditambah pula telur separuh masak. Telur goreng. Memang best!

Kadang-kadang lebihan dari berbuka dipanaskan dan dibuat sahur. Tak baik membazir tahu. Kebiasaannya akan memasak lebih untuk disimpan buat bersahur. Dan lepas selesai segala, maka suara berkumandang merdu memanggil adik-adik. Lampu harus dibuka, kalau tak, mesti terkejut masuk bilik kembali tengok aksi spiderman. Eh, tak. Saya tipu.

Sepanjang Ramadhan tahun ini pula, sama ada memanaskan lebihan berbuka tadi. Tadi? Confuse I! I mean, masa berbuka. Atau pun buat nasi goreng mahu pun makan roti. Selepas itu, air akan diminum bergelen-gelen demi mengelakkan dehydration.

Air diminum bergelen-gelen. Harus cukup 8 gelas sehari!

Bersahur tak macam berbuka. Juadah untuk bersahur juga lebih simple. Sebab masa itu setiap orang dengan muka comel baru bangun dari tidur anyonyonyo. Berbuka sedikit meriah dengan kehadiran juadah utama, bersama sayur, dan juga kuih. Kurma dan air tak dilupakan.

Kamsamhamnida. Thank you.

Macaroons.

Assalamualaikum

First time dengar macaroons ni sebab one of my friend cakap pasal ni. At first, I really thought it was macaroni, but the spelling totally different! So, I saw some photos. I was just like 'Oh, apakah ini?'. New things a.k.a makanan yang rare sebab tak pernah jumpa lagi. Berwarna warni dan di tengah-tengah ada filling. *Jakun sebentar*


Tower of macaroons versi kalerpul

Rupanya macaroons dah mula mengambil tempat di hati rakyat Malaysia. My sis also cakap dia dah pernah try macaroons. Okay fine. Saya tak pernah try lagi. One day I will, insyaAllah. Eh, lupa nak mention, kejakunan itu berlaku lama dahulu. *Saja nak melepaskan diri* Tapi betul! *Dengan muka simpati wink wink* I asked some friends and they also didn't know. Memang ada juga sesetengah akan cakap 'Macaroni kah' just like me before.

So, I made some researches. Cewah! *Tiba-tiba rasa sangat seronok menjadi ahli saintis yang buat kajian pasal something. Duduk dalam makmal* -----> Iklan tiada kaitan dengan cerita ini. Back to the topic, macaroons ni asalnya makanan orang French. Mereka makan as a snack masa petang hari di kala menonton televisyen. Eh, tak. Tiada kaitan dengan menonton televisyen. Hanyalah setakat petang hari sahaja.

Apa yang menarik pasal macaroons sebab berwarna warni. Cantik sahaja tengok various colour. Even warna favourite kau pun ada. Eh, macam semua sahaja favourite colour. And also, dia ada filling di tengah-tengah. Ada juga rakyat Malaysia yang buat bisnes dengan macaroons. Sangat laku. People are searching for that. Ada yang order berkotak-kotak. A successful business to do. *Kagum*

Di Malaysia, ada juga kelas untuk membuat macaroons. Apa yang saya tahu, buat macaroons ini sedikit leceh. Maybe dalam proses pembuatan macaroons itu sendiri. That's why sesiapa yang ada skill dan pandai buat macaroons ini sangat laku. Filling macaroons ni, 'Ya Rabbi, memang menjadi idaman hati juga lah' sebab sangat banyak jenis filling. Tambah-tambah bila tahu ada chocolate filling. Terbayang-bayang di mata.


Different colour of macaroons with different filling.

Macaroons. (+_+)

Manufacturing process of macaroons. Hehe.

Haruslah try macaroons!

Ada juga dalam heart shape.

Kamsamhamnida. Thank you.

Thursday, August 25, 2011

Duit raya.

Assalamualaikum

Pejam celik pejam celik sekejap sahaja Ramadhan al-Mubarak berlalu. Seterusnya umat Islam bakal menyambut hari Raya Aidilfitri. Maka persiapan dari segi juadah kuih dan sebagainya in the progress. Baju raya pun tunggu untuk dipakai sahaja. Nasib baik kesedaran diri masih tinggi, kalau tak, mesti dah berangan seorang diri di hadapan cermin menggayakan baju baru. Bukan saya tahu!

Kids especially semestinya akan bertepuk gembira tanda Raya bakal menjelma. Baju raya, kasut raya, tudung raya bagi yang perempuan, semua lengkap. Tak lupa membeli atau menyediakan beg duit raya. Duit raya tu nak simpan dalam Tabung Haji. Sungguh murni niat itu. Kids tak fikir untuk membeli gadget lagi. Dulu. Kanak-kanak dulu bila nampak laptop pun dah teruja yang amat. Kanak-kanak sekarang dah expert bab-bab teknologi. Zaman dah berubah.

Kanak-kanak sangatlah menggemari hari raya. Duit raya takkan dilupakan. Maka bila pergi menziarah ke rumah sanak saudara dan rakan taulan, beg akan sentiasa dibawa. Bila dah banyak, excited mahu kira walaupun 1+1 masih lagi menjadi 3.

Di kampung, sangat famous a group of kids datang beraya ke rumah orang kampung. Sebab misi utama adalah untuk mengumpul duit raya. Kadang-kadang tak menyempat nak masuk ke rumah, just datang beraya di luar sahaja. Tapi, selalunya kena juga masuk beraya dan minum makan apa yang terhidang. Hehehe. Kena lah makan minum dulu di rumah sebelum dapat duit raya. Wajib!

Beberapa hari sebelum raya, bank akan dipenuhi dengan orang ramai demi untuk menukar duit. Untuk duit raya. Maka, duit raya yang diberi pada kanak-kanak akan berbau duit baru. Keras lagi duit itu. Nak lipat pun sayang. Tapi kadang-kadang kalau nampak gula-gula, duit raya yang disayangi itu tetap lah terkorban demi membeli gula-gula tersebut.

Bukan kanak-kanak sahaja yang dapat duit raya, remaja dan even dewasa pun ada juga yang masih dapat duit raya. Yeay! Tapi bila dah besar, bila orang dah bagi duit raya, sememangnya terasa segan yang amat. Malu katanya. Dalam memberi duit raya, sampul juga sangatlah penting. Maka, akan menjadi teka teki jumlah duit raya tersebut. Sangat lah happening kanak-kanak. Innocent!

Kamsamhamnida. Thank you.

Tuesday, August 16, 2011

Kad raya.


Assalamualaikum

Time-time macam ni selalunya people always getting busy to send card. Especially kids. Before raya, most of the kids bertukar-tukar alamat rumah untuk menghantar kad. Kalau keluar dengan parents, mesti lah akan spend masa untuk membeli kad raya. Bila stock dah habis, akan ada the next time untuk membeli kad lagi since the recipient also dah di'list'kan. Good job, kids!

As time passes dan zaman internet juga mulai famous, even kids nowadays also baru berusia 8 tahun dah ada akaun facebook. Disebabkan itu maka kemudahan internet digunakan sebaik mungkin untuk wish Selamat Hari Raya. SMS pun siap yang berpantun dan diforwardkan. Tak perlu mengarang panjang-panjang and hanya forward sms sahaja.

Walaupun macam tu, kad raya tetaplah juga diingati. 'Kain buruk, kain merah, tulisan buruk, jangan marah' is an example of pantun. Berpantun tahu! Mengarang kad raya sampai tak cukup page. Colourful demi memuaskan hati. Mengerah segala kreativiti yang ada pada diri. Inilah masanya untuk menunjukkan bakat masing-masing. Bakat terpendam katanya.

Sebelum mengarang ayat, dah siap-siap berfikir ayat apa yang bagus untuk ditulis. Test dulu pen untuk tengok sama ada ink cantik meletup atau tak. Kalau tak memuaskan hati, selongkar bekas pensel parents untuk cari pen yang cantik walhal pen yang pertama tadi juga pinjam dari parents. At the end of the card, akan ada signature. Perkara yang wajib!

Kalau ada siblings, masing-masing akan beli satu atau dua packet of cards. Lawan menulis masing-masing demi nak hantar pada kawan-kawan sekolah dan juga cikgu-cikgu. Then, berlawan siapa yang dapat kad paling banyak. Girangnya hati kalau dapat kad raya. Mengumpul buat khazanah but at the end terpaksa juga buang sebab rumah dah penuh dengan buku. Nostalgia indah semua itu.

Kad raya.

Kad raya lagi.
Ada juga yang buat kad sendiri. Lebih senang dan cepat. At the beginning of the card making sahaja akan melibatkan kreativiti. Untuk design kad. Kecil-kecil dah pandai design. Bijak, bijak. Then, bila dah siap, hanya print seberapa banyak yang mahu. Makcik kayo, makcik kayo! Kaya dengan kad yang banyak.

Next, lepas habis mengarang ayat dan design card adalah acara menulis alamat atas envelope. Word 'Kepada' akan digantikan dengan word yang lebih kreatif such as '4U DC2' a.k.a 'for you di situ' dan '4U 2C' a.k.a 'for you to see'. Dengan sifat ketelitian (kononnya) yang ada, demi menjaga kelurusan alamat, maka line akan dilukis terlebih dahulu dengan pensel. Dah habis segala proses-proses kad raya, masing-masing mengira duit untuk beli setem. Budget harus ada demi merealisasikan aktiviti menghantar kad raya. Then, selesai lah segala!

Kamsamhamnida. Thank you.

Monday, August 15, 2011

Hebatnya air putih.

Assalamualaikum

Air adalah penting untuk kita. Bukan kita manusia sahaja, tapi untuk tumbuhan dan juga haiwan. If you were given the chance to choose either water or electricity, what would be your choice? Well, as for me, I'll choose both of them. Tapi kalau diberi pilihan, I would rather choose water. Eh, boleh pula kau memilih-milih. Tak, I just wanna show you how importance they are.

The cause of cancer can be also banyaknya toksin dalam badan. Disebabkan toksin dalam badan tidak dibuang sepenuhnya. Cancer tahu! Selain itu, air putih juga sangat baik untuk jantung. Pokoknya dong, emangnya air putih memang sangat bagus gitu. Untuk kesihatan. Kalau mengalami sakit lutut juga, one of the factor is that kurangnya air dalam badan. Disebabkan air tak sampai ke bahagian kaki.

Untuk nak membuang segala toksin, maka air juga boleh menjadi satu pencegah. Mencegah lebih baik dari merawat bukan. Amalan minum air bukanlah hanya 'Eh, dahaga air lah'. It's not like that. Bila dahaga, baru lah nak mencari air. Nope! Air sepatutnya diminum selalu. Bukannya depends on faktor kita dahaga. Kita disarankan minum 8 gelas air setiap hari tahu!

Air suam juga sangat hebat dalam menjayakan sesebuah diet. Disebabkan fungsi air suam membersihkan segala kotoran yang ada dalam badan. Selain itu, air juga membantu dalam sistem pencernaan. Sesiapa yang ada sembelit, air juga boleh membantu. Sila dapatkannya sekarang di rumah anda sendiri. Hebat bukan? Kalau anda sedang dalam proses minum produk pelangsingan badan juga, you'll need a lot of water. The experts also will recommend us to drink more water.

Untuk sesiapa yang mengidamkan bibir yang sentiasa lembab, jadi anda harus berkawan baik dengan air putih. Apabila air putih diutamakan, maka anda bolehlah berasa sedikit lega dari masalah kulit kering dan kedut. Kedut? Tua sebelum usia. Tiba-tiba ada stranger tanya, 'Umur berapa?'. Maka anda dengan bangganya menjawab 20+ something. Can you imagine if the stranger replied,'Oh, ingatkan dah 30+'. (-.-")

Itulah antara fungsi plain water yang sangat hebat. Dalam membuang toksin dalam badan, air akan berfungsi membawa segala toksin melalui sistem perkumuhan. Maka, apabila terasa mahu membuang air kecil, harus dibuang segera disebabkan toksin tersebut berupaya diserap kembali naik ke atas. Amaran keras demi menjaga kesihatan dan kecantikan! Minum air putih dengan banyak sangatlah penting disebabkan untuk membuang segala air lama dalam badan serta menggantikan dengan air yang baru. Jadi, jom minum air bergelen-gelen!

Air putih.

Setenang air di laut. Eh, dalam gelas.

Kandungan air dalam badan. You are what you drink!

Kamsamhamnida. Thank you.

Wednesday, August 10, 2011

Tips : Memerahkan bibir.

Assalamualaikum

Bibir selalu dikaitkan dengan seksi. Adakah sudah terbias dengan Angelina Jolie yang dikaitkan dengan bibir yang seksi. Habis tersedak Angelina Jolie nanti. Well, it's one part of our body. Eh, kat muka lah. Ini bukan cubaan, ini betul-betul. Eh, ini tiada kaitan dengan nak besarkan bibir atau plastic surgery bagai. Natural beauty okay natural beauty unless kalau ada masalah. Ini bab mahu memerahkan bibir.

Saya wonder lah juga kenapa orang yang tak smoke pun, bibir mereka ada kawasan yang gelap macam awan yang gelap tanda nak hujan. I mean that, tak merah seperti sepatutnya. Dah lama fikir sampai berjanggut, maka buat lah sedikit research. Maka, sharing is caring section is here.

Bibir yang gelap sebenarnya bukan sebab smoking sahaja, tapi kurang vitamin juga. Well, I'm not going to discuss in detail pasal bibir, penyebab bibir jadi gelap, estrogen bagai, tapi just benda-benda basic sahaja. Wahh, discuss tahu. Dah macam forum juga. Kulit bibir ni nipis sahaja jadi penggunaan lipstick juga sebenarnya mempengaruhi. Kalau nggak secocok, bisa bikin bibir gelap. Kalau pakai, jangan lama-lama. Dan bersihkan bibir daripada sebarang lipstick sebelum tidur. Tips untuk mengenal pasti lipstick sesuai atau tidak, calit di kulit belakang telinga dan biarkan selama 24 jam. Kalau rasa gatal, maka lipstick tersebut tidak sehaluan dengan anda.

Itu serba sedikit pasal penyebab bibir jadi gelap. Sebenarnya banyak sangat tips macam mana nak memerahkan bibir. Tapi di sini, saya share dua tips yang simple dan senang nak buat.

Bibir merah tanpa lipstick.

Tips memerahkan bibir:

1. Sapukan madu pada bibir. Biarkan selama 15 minit. Selepas itu, bilas dengan air. Boleh juga kalau dibiarkan. Terpulang pada tuan punya badan. Takut kalau-kalau tiba-tiba rombongan semut datang melawat sahaja. Lakukan setiap malam sebelum tidur.

2. Sapukan ubat gigi pada bibir sebelum mandi. Biarkan selama 3 minit. Ubat gigi bukan sahaja berfungsi untuk memerahkan bibir, malah boleh juga untuk membuang lipstick yang ada di bibir.

Tips tambahan:

1. Tingkatkan amalan pemakanan sayur-sayuran dan buah-buahan.

2. Say NO to smoking.

3. Pakai lip balm setiap hari lebih-lebih lagi bila anda mahu keluar rumah.

4. Jangan menjilat bibir. Amalan menjilat bibir hanya akan menyebabkan bibir bertambah kering.

5. Elakkan pemakaian lipstick yang berlebihan dan terlalu lama.

6. Bersihkan bibir dari sebarang lipstick sebelum tidur.

7. Untuk tujuan menjaga kelembapan bibir, pakai pelembap bibir tanpa warna sebelum tidur.

8. Gosok bibir perlahan-lahan selepas menggosok gigi. Amalan ini boleh menanggalkan sel-sel lama pada bibir dan juga melancarkan peredaran darah.

Tips-tips ini bukan sahaja untuk wanita tahu, untuk kaum lelaki juga. Selamat beramal!


Kamsamhamnida. Thank you.

Tuesday, August 9, 2011

Nice song ever! Park Bom - You and I.

Assalamualaikum

A nice song to listen to. This one is in remix version. Here also the lyric and english translation. Enjoy watching, listening and even singing this song! (^____^)


Lyrics

No matter what happens
Even when the sky is falling down
I'll promise you
That I'll never let you go

You naega sseureojilddae
Jeoldae heundeullimeopsi
Ganghan nunbicheuro
Myeotbeonigo nal ileukyeojweo

And you, na himae gyeoulddae
Seulpeumeul byeolang kkeutkkaji ddo uhgimeopsi
Chajawa du son japeun geudaeyegae

*Nan haejoongae eopneundae
Chorahan najiman
Oneul geudae wihae I norae booleoyo
Tonight geudaeye du noonae
Geu miso dwiae nalwihae gamchweowatdeon
Apeumiboyeoyo

When we're together
It just feels so right
Ibyuliran maleun never
Geu nuga mweorahaedo nan geudael jikilgae

When we're together
Nae du soneul nochijima
Annyoungiran maleun never
Naegae I saesangeun ojik neo hanagiae*

You maneun sarangcheoreom
Oori sarang yeokshi jogeumssik byunhagaetjyo
Hajiman jaebal seulpeo malayo
Oraen chinhan chingu cheoreom
Namaneul mideulsuitgae gidaelsuitgae
I promise you that I'll be right here, baby

*Repeat

Waeroun bami chajaolddaen
Na salmyeosi nooneul gamayo
Geudaeye soomgyeoli nal aneulddae
Mueotdo duryeopji anjyo
E saesang geu eoddeon nugudo
Geudaereul daeshin halsueopjyo
You're the only one
And I'll be there for you, baby

When we're together
It just feels so right
Ibyuliran maleun never
Geu nuga mweorahaedo nan geudael jikilgae

When we're together
Nae du soneul nochijima
Annyoungiran maleun never
Naegae I saesangeun ojik neo hanagiae

Just you and I
Forever and ever


English Translation

No matter what happens
Even when the sky is falling down
I'll promise you
That I'll never let you go

Oh~~~Oh~~Oh~~~oh~~Oh~~~oh~~Yeah~~~

You, When I fell
you held me back up with an unfaltering gaze

And You, through those sad times
held my hands till the end of the world

I might be a shabby person who has never done anything for you
But today, I am singing this song just for you
Tonight, within those two eyes and a smile
I can see the pains from protecting me
You and I together. It's just feels so right
Even though i bid you goodbye, to me this world is just you
You and I together, don't ever let go of my hands
even though i bid you goodbye, to me this world is just you

Our love has changed a bit by bit just like others
But don't be sad
Hopefully I will be someone who you can trust like an old friend
and someone you can lean onto
I promise you that I'm be right here baby

I might be a shabby person who has never done anything for you
But today, I am singing this song just for you
Tonight, within those two eyes
and smile I can see the pains from protecting me
You and I together. It's just feels so right
Even though i bid you goodbye, to me this world is just you
You and I together, don't ever let go of my hands
even though i bid you goodbye, to me this world is just you

I close my eyes lightly whenever I feel lonely again
I no longer fear when your breath holds me
No one in the world can replace you
You are the only one in I'll be there for you baby

You and I together, It's just feels so right
Even though i bid you goodbye, to me this world is just you
You and I together, don't ever let go my hands
even though i bid you goodbye, to me this world is just you

Just you and I
Forever and ever..

p/s: At the end of the video, there are some note from the boy while he draw Park Bom is sleeping. It means that "I'm sorry I couldn't be there for you".

Source: Park Bom - You and I lyrics and english translation

Kamsamhamnida. Thank you.

Monday, August 8, 2011

K-Drama Download : You're beautiful.



Title: 미남이시네요 / Minami Shineyo
Also known as: He's Beautiful / You're Handsome
Genre: Romance, comedy
Episodes: 16


Cast
A.N.JELL
Jang Geun Suk as Hwang Tae Kyung
Kang Soo Han as young Tae Kyung
Park Shin Hye as Go Mi Nam (Male) / Go Mi Nyeo (Female)
Jung Yong Hwa as Kang Shin Woo
Lee Hong Ki as Kang On Yu / Jeremy


Drama Synopsis
The management company of the idol group A.N.JELL insisted on adding a new singer to the group as the lead vocal, Tae Kyung's voice was hurting. However,the new member, Mi Nam, had to go to the States to repair a botched eye job just before signing the contract. His agent came up with the idea of having his twin sister, Mi Nyu,to stand in for him and pretend that she was her brother. The two of them grew up in an orphanage and Mi Nyu, who was all set to become a nun, agreed to this charade as she didn't want to spoil her brother's chance of fame which would make it easier to look for their mother. *Credit to DramaWiki for details, synopsis, and picture of You're beautiful*


You're beautiful Episodes Download
Episode 1
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Episode 6
Episode 7
Episode 8
Episode 9
Episode 10
Episode 11
Episode 12
Episode 13
Episode 14
Episode 15
Episode 16
*Credit to AliceChen for the downloads*


English Subtitles: You're beautiful English Subtitles

Rezeki di petang hari.

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah. Semangat untuk berblog nampaknya kembali. Yeay! Tapi tak tahu juga selepas ini apa yang bakal terjadi disebabkan semangat ibarat alunan ombak, ada pasang surut. Bercakap pasal ombak, dah berapa lama tak pergi duduk bertapa di tepi pantai yang cantik lagi indah berseri. Best woh dapat bertapa di pantai bersama sahabat-sahabat. Bersembang-sembang. Tapi sesi makan sememangnya takkan ada disebabkan kekhusyukan semua bersembang dan menikmati keindahan pantai.

Iklan sebentar. Pantai yang cantik lagi indah. (+_+)

Iklan lagi. Pantai best!

Kamu semua! Pernah tak dapat rezeki 'Eh, macam mana aku boleh dapat ni padahal bla bla bla'. Haruslah sepatutnya ada. Pada permulaan yang mahu bertanya pada hadirin hadirat sekalian tapi diakhiri dengan jawapan sendiri. (-.-") Tapi, tapi memang betul akan ada. Pasti! Rezeki tak terduga. Tak kisah apa pun. Duit, markah tinggi, dapat hadiah bagai. Haa, best bukan. Siapa tak mahu benda free. (+_+)

Part paling best, mulanya kita harapkan sesuatu tapi tiada rezeki kita. Maka bila dah lama hati pun tidah berharap apa-apa, tapi tiba-tiba bagai dapat durian runtuh. 'Kelepukk', jatuh ke tanah. Mesti terloncat terlompat gembira kesukaan. Disebabkan rezeki tak terduga.

Petang hari macam ni, eh, tak. Since dah habis belajar, bagaikan tak ambil berat lagi pasal handphone. Faktor yang mempengaruhi juga haruslah disebabkan berjauhan dengan handphone atau tak dengar atau message yang membosankan seperti message servis bla bla. Maka, bila ada orang message, kadang-kadang dua, tiga jam lepas itu baru lah reply. Jadi, petang-petang macam ni, bila message masuk, seperti biasa. Memang takkan terus 'Eh, ada message lah'. Jadi, lepas menyedari akan hakikat itu, rupanya ada message sebegini:

'08/08/11 @ 05:33 PM, 01******** was topped up with RM30. Ref No: ............'

Yeay! Dapat topup free. RM30 pula tu. Selalunya hanya mampu topup RM10 seminggu. Tapi sejak habis belajar, RM10 bertahan untuk 2 minggu dan kadangkala lebih lama. Mula-mula best tapi misteri. Siapa yang topupkan ni. Buat sementara haruslah gembira tapi tak tahu selepas ini kalau ada orang yang tersalah topup. Dulu pernah juga jadi macam ni tapi tiada apa-apa. Inilah namanya rezeki tak terduga di petang hari. Yeay!

Kamsamhamnida. Thank you.

Coconut Shake.

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Selamat pagi semua! Masa untuk sahur dah atau bakal tamat. Since masa berbuka dan bersahur berbeza untuk setiap negeri. Orang Islam yang tinggal, menetap, duduk, belajar dan seangkatan dengannya di Eropah tahun ini berpuasa selama lebih kurang 20 jam, 20 jam. Ulang sekali lagi, 20 jam.

Tiba-tiba teringatkan coconut shake. Teringat sahaja tak sampai mengidam buat masa sekarang. Ulang lagi sekali. Tiada siaran ulangan, harap maklum. Masa study berpeluang mengenali hati budi makanan dan minuman dan bla bla yang tak pernah dirasai sebelum ini. Coconut shake juga haruslah termasuk dalam golongan sebegitu. Bukan harus, memang sudah termasuk walaupun tak dicalonkan.

Bila dah orang cakap coconut shake itu, coconut shake ini, well, bila namanya student, maka pasal makanan sedap memang akan tersebar secara meluas. Semua berpusu-pusu mahu cuba apa yang dicakapkan. Okay, tipu. No such thing berpusu-pusu, it just kind of semangat berkobar-kobar nak makan juga!! Tak kira. On one fine day. Tak fine pun tak mengapa sebab nanti tak tahu bila boleh cuba lagi.

Bukan sebab itu sahaja, bila ada seorang sahaja yang mengutara selatankan idea 'Jom pergi minum Coconut Shake petang ini ramai-ramai'. Wahh, memang lah rasa seperti heaven. Penat lelah ada kelas bla bla, maka petang itu menikmati Coconut Shake membasahkan tekak. Menyejukkan tekak lagi. Disebabkan tekak memang dah basah dek saliva. Okay fine, terus sahaja pergi. Sememangnya itulah aktivit student. Lepas satu benda yang memerlukan tenaga kerja, jadi otak memang ligat berfikir 'Nak buat apa petang ni? Pergi masjid best juga'. Hah, ambik kau! Memang menusuk ke tulang rusuk.

Enjoy tetap juga enjoy. Bila lagi nak keluar beramai-ramai dengan sahabat-sahabat. Nanti semua dah kerja, kahwin, hala tuju hidup sendiri, of course moment seperti itu sudah agak susah nak berulang kembali. Since masa belajar muda lagi. *Ayat sebelah tiada kaitan adik beradik dengan ayat sebelum* Nak buat ayat jiwang disertai dengan background music romantik yang turut menyibuk nak join. Moment seperti itu memang akan menjadi kenangan yang manis bila dikenang.

Okay, mari kembali ke pangkal jalan. Seharusnya, patutlah memakai sesuatu yang tebal disebabkan suhu badan akan menurun a.k.a sejuk lepas itu. Tapi tetap best!


Coconut shake. Eh, eh. Sila jangan tergoda dahulu. Puasa okay, puasa.

Coconut shake special. ^____^

Kamsamhamnida. Thank you.

Friday, August 5, 2011

Kurus tak semestinya sihat.

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Siapa cakap kurus itu sihat? Siapa? Siapa cakap orang yang kurus takkan dapat obesiti? Kalau dia tak menjaga apa yang sepatutnya dijaga, maka nanti ada juga risiko. Kurus kalau dari segi luaran, memang sihat. Sebab, sekurang-kurangnya dapat terhindar dari obesiti. Betul tak? Yang penting, sihat.


Lemak sebenarnya bukan pada luaran sahaja. Lemak luaran yang menyebabkan keadaan fizikal seseorang berubah. Tapi lemak dalaman pun ada tahu! Ini yang patut kita jaga. Murid-murid!! Dengar sini, lecturer mahu bagi lecture. Okay, kita sambung. Lemak luaran pun kena jaga juga tapi selalunya most of the time we only care dekat lemak luaran. Lemak dalaman kita tak kisah, kasihan dia. Anyonyonyo. Nyah kau, lemak-lemak sekalian!!!!


Kawasan perumahan lemak di badan.


Kurus tak semestinya sihat. Itu adalah fakta. Sesetengah beranggapan bahawa kurus itu cantik. Well, bila ada fikiran macam itu, maka kita harus bersama-sama reset balik. Yang penting sihat. Then barulah cantik itu datang. Ini bercakap pasal kecantikan fizikal tahu! The definition of the beauty bagi setiap orang adalah lain belaka.


Untuk sihat, bukan sahaja kita jaga makan. Some of us demi menjaga kesliman fizikal, hanyalah bergantung pada penjagaan fizikal semata. Kawan-kawan lemak cakap, 'Nantilah kau! Aku nak pergi berhijrah ke dalam pula'. Diet mesti datang dengan exercise. Depa dua geng. Tak boleh berpisah. Dah ditakdirkan bersama hingga ke akhirnya.


Suami isteri yang sehati sejiwa melakukan exercise bersama.


Banyak kelebihan exercise. Dan exercise juga tak semestinya 'Okay. Petang ni nak pergi Taman Botanikal. 2 jam kita jogging sambil sesi kenal dengan semua pelancong di situ'. Jalan cepat, naik turun tangga juga boleh jadi satu exercise. Macam di Jepun. Orang Jepun memang famous dengan berjalan cepat. That's why ada orang cakap kalau kita berjalan dengan penuh sopan dan santun, maka kita akan ketinggalan. Of course lah, just imagine that semua orang cepat, kita seorang sahaja yang lemah lembut. Quite weird di situ. Jadi, kesimpulannya, sihat adalah lebih penting dari segalanya.


Kamsamhamnida. Thank you.

Kau mawarku a.k.a bunga mawar lah, bunga.

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Selamat pagi cikgu! Eh, para cikgu kat rumah. Selamat pagi semua. Sementara menunggu waktu subuh sebentar sahaja lagi, sempat men'tatih'kan keyboard di pagi hari. Go keyboard go!!!! Mata masih berkelip-kelip bagai kelip-kelip. Oh, dah lama tak tengok kelip-kelip yang sungguh cantik!

Bila memikirkan konvokesyen yang bakal tiba tak lama lagi, tiba-tiba teringat bunga. Bukan saya yang minta, bukan. Serious tak tipu, sungguh! Disebabkan dari kecil juga tak pernah sekali merasa konvokesyen even pakai apa itu just like topi time nak terima ijazah. Kejap, nak ambil nafas. Fuhh! Okay, sambung balik. I mean that time tadika. Tadika pun tak pernah melalui alam di tadika. Sebab semangat berkobar-kobar nak masuk darjah satu terus. Baguih dok ada.

Okay, fine. Tak luah lagi apa sebenarnya yang terbuku. Bila time konvo, mesti ada yang beri bunga, hadiah dan segolongan dengannya kan. Sebab dulu time konvo senior, pernah melalui pengalaman menjual bunga. Best woh! Penat sangat kuasa infiniti, tapi it was such nice experience. Bila dah jual, tiba-tiba suatu hari selepas konvo. *Dengan ada awan di kepala menggunakan teknik imbas kembali* Lecturer datang bagi bunga. Beliau cakap itu hadiah sebab jual bunga. Masa tu terasa bagai nak terbang tapi tak boleh sebab memang pasti akan mendarat semula ke bawah. Bunga tu 6 kuntum rasanya. Wah, best! (+_+) *Dengan mata yang berpinar-pinar. Eh, bukan, bersinar-sinar*

Itulah kali pertama dapat bunga. Ops, lupa cakap. Of course lah bunga mawar. Bila dapat tu, memang terasa sangat lah sayangnya. Rasa macam nak bawa tidur sekali. Tapi disebabkan bunga, maka nya selepas itu, layu dan kemudiannya terpaksa buang. Wrapper dia pun tersangat lah menarik okay. Wrappernya of course disimpan. Eh, tak baik membazir tahu.

Blue rose

Mawar merah.

Kalerpul!

Mawar putih.

Mawar purple.

Mawar kuning.


Kamsamhamnida. Thank you.

Thursday, August 4, 2011

Bila berhadapan dengan incik JPJ.

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Bagi yang dah ada lesen memandu, yang tengah practice dan seangkatan dengannya, mesti akan melalui pengalaman yang agak mengerikan ini. Lebih mengerikan daripada exam dalam dewan yang besar dan dikekelilingi pengawas exam. Ngeri sungguh! Bila practice, semua okay. Parking masuk, naik bukit juga kereta tak berjalan ke belakang semula dan bila bawa atas jalanraya, rasa macam nak bawa dari utara ke selatan.

Well, it's such a nice experience though. Even though sangatlah tragis mengenangkan saat-saat untuk bergelut. Sounds like nak pergi berperang di medan perang. Itulah namanya hiperbola, bukan bola sepak. Demi mendapatkan driving license untuk senang pergi beraya dan collect duit raya. Sungguh tak murni niat itu. Baru hari keempat berpuasa, dah memikirkan pasal raya. *Geleng kepala 710 degree*

Bila tiba masanya, insaflah diri. Selimut putih lalalalalalala. Tiba-tiba teringat nasyid tu. *Iklan sebentar* Bila tiba masa yang ditunggu. Saat yang terakhir, eh bukan saat. Proses terakhir untuk dapat lesen iaitu Ujian JPJ. Kalau first candidate, just like, 'Okay, nevermind, apa nak jadi, jadilah. Yang penting aku takkan menyaksikan detik-detik cemas dan mendebarkan. Habis sahaja, terus balik'. Kalau tengah, last candidate. Wah, menimba ilmu sakan sebelum diuji.

Bila tiba sahaja turn nak menjalani ujian JPJ, jantung berdegup mengalahkan orang yang lari 10KM dan peluh juga keluar bak tengah masak lemang. *Tetiba* Padahal incik JPJ tu cool sahaja. Itulah hakikatnya. Please, terimalah hakikat okay, tolong! *dengan mata bercahaya silau yang tinggi a.k.a rabun rupanya* Bukan itu sahaja, perut tiba-tiba akan rasa senak. Hanya sebab berhadapan dengan incik JPJ. Tahap kerisauan berada di tahap yang agak membimbangkan.


Bila nampak tulisan JPJ pun, lutut dah menggeletar. (-.-")


Tapi, bila dah habis dengan jayanya ujian tu, terus tahap kerisauan menurun. Ditambah pula dengan kejayaan setelah menjalani ujian JPJ. Kejap!!!! Cakap tak habis lagi. Berjaya dengan lulusnya a.k.a tak payah lagi ambil ujian JPJ a.k.a dah boleh dapat lesen lepas ni. Yeay! Sorak dengan riang gembira. Bila dah dapat lesen, dah tak tunggu lagi, terus meng'offer'kan diri untuk drive kalau nak pergi mana-mana. Tapi bila dah lama-lama, tak payah suruh pun, dengan spontan, memberi alasan, 'Alamak, peninglah! I tak boleh bawa kereta. I allergic'. Ada ke allergic driving?


Kalau jalan tengah sibuk, maka hati takkan berasa tenang dan damai.

Terasa mahu bawa pegawai JPJ pergi berjalan-jalan kalau jalan lengang. Hati akan bersorak sakan. Yeay!


Kamsamhamnida. Thank you.

Wednesday, August 3, 2011

Shower Gel.

Assalamualaikum
Bismillahirrahmanirrahim

Sekarang ni, dah banyak produk untuk shower gel. Bila pergi shopping complex, terasa rambang mata untuk memilih shower gel yang menjadi pilihan hati. Bukan perempuan sahaja yang guna shower gel sekarang tapi lelaki pun ada juga yang guna. Jadi, no wonder kalau ada shower gel yang 'for men'.

Kalau dulu, sabun sangat serasi dengan jiwa sehinggakan dibuat shampoo dan tatkala mahu menyisir rambut yang cantik beralun peewit, maka pastinya sikat akan terlekat di rambut. Tapi sekarang, semua pakat dok jaga dah na. Yang shampoo, tetap lah shampoo. Yang shower gel, tetap lah shower gel. Kita harus berpisah! Katanya. 

Shower gel secara umumnya digunakan untuk kecantikan. Is it kecantikan? Well, we'll see it later. Kadang-kadang ada juga antara kita yang kulit mereka ada allergic. Maka bila pakai sabun, kulit allergic. Ini bukan sandiwara, ini adalah fakta. *Dengan suara yang kedengaran dari gua* Betul, memang ada orang allergic.

Then, bila time nak pergi shopping, nanti dalam proses untuk percubaan shower gel yang lain, mesti akan ada yang tanya, "Yang mana wangi? Yang ni wangi tak? Yang tu? Yang sinun? Yang sinin?". Segala bagai yang dah keluar. Bau itu, bau. Yes, bau juga penting. Since we are human yang macam-macam ada, maka bau yang menjadi pilihan juga akan berbeza kadang-kadang.

But the most important thing, daripada pemerhatian eksperimen, eh tak, just sharing is caring, pakai shower gel ni sebab nak jaga kelembapan kulit bak sehalus selembut kulit bayi. Yes, that's it. Since ada sesetengah shower gel yang membawa rasa refreshing, maka lepas mandi, kita juga akan rasa segar bugar. Semangat lah katanya nak buat kerja.

Shower gel Enchanteur. Pilih-pilih. +_+

Shower gel for men.

Body Shop Vanilla Bath & Shower Gel.


Kamsamhamnida. Thank you.