Tuesday, October 18, 2011

Art itu seni

Assalamualaikum

Kalau dah nama hobi, memang tak lepas. Introduction yang main-main dengan suspens lagi. Tapi kalau dah baca title tu, memang dah tak suspens. Apa pun tak boleh. Boleh kait hobi dengan seni maka akan jadi hobi saya seni! Salah satu. Sebab tiada lah bermakna kalau tiap hari melukis. Kalau dah kangen bangat sama seni, baru lah pensel kayu diingatkan kembali. Kalau tak, memanjang pensil picit colour pink yang dah berzaman menabur jasa dan bakti. Sayang sungguh!

Malas nak upload gambar. Dan memang tidak akan 'ping' entry juga. Sebab this entry more to personal life. Tak kuasa haku nak ping, kata beliau. Suka-suka taip tanpa usul periksa, eh, salah. Heh! Teringat ada satu masa bila lecturer suruh melukis. Aku lukis kau, kau lukis dia, dia lukis aku. Sebab 3 orang, maka ada watak aku, kau dan dia. Wah, cinta 3 segi ni. Eh, tiada kaitan adik beradik. Continue balik. Bukan main khusyuk yang tak berapa nak khusyuk melukis. Memang best!

Tak tahu minat bermula dari mana. Gediknya kau! Tapi kadang-kadang bila dah pegang pensel walaupun pensel picit, jadi pensel itu akan menari-nari a.k.a acara melukis dimulakan. On one fine day, petang-petang macam itu, maka adik-adik dan sepupu sepapat akan jadi model sambilan tak bergaji. Seronok rasanya melukis.  Eh, ini masa dulu. Sekarang dah tak kuasa dua nak mencari model lagi. Snap gambar, melukis. Kita harus memanfaatkan teknologi yang sedia ada. Hehe.

I am nobody, tak macam orang yang pandai melukis. Hanya melukis sebab hobi sahaja. Woh, ayat sedih. Kau hado? Banyak benda yang nak belajar lagi and sampai ke sudah pun tak sudah-sudah kalau belajar. I wish to draw one view. Pantai. I love pantai so much. Laut. Tengok hujung sana. View pantai atau laut sangat lah cantik. Dengan awan yang meluas. Putih membiru. Eh, kan dah keluar ayat novel. Tapi I really fall in love with the view.

Teringin juga nak melukis hanya menggunakan pensel. Toksah warna pensel, toksah! Kalau bab mewarna ini, memang harus diberikan peluang pada adik-adik. I prefer to draw rather to colour all the things. Eh, tapi nanti sekejap nak cerita pasal warna mewarnai ini. Teman nak kata, teman teringin nak melukis guna pensel dulu. Hehe. Oh, cantiknya.

About colouring pula, teringin nak guna water colour. Macam bapa saudara saya draw view pada dinding rumah beliau. Sangatlah artistik! Dan cantik! *Kagum* Colour blend. Anything about colouring. When I saw lukisan yang guna water colour, I just being amazed. How wonderful the drawing. And I will stare every inch (super hyperbola) on the drawing. Amati dengan khusyuk colour yang digunakan. Sangat cantik!

Best bukan kalau ada segala peralatan untuk melukis dan dah boleh mengaplikasikan teknik colouring guna water colour dan melukis pakai pensel. *Dreaming sekejap*

Thanks for reading!

1 comment:

EndyScenes said...

wahhh ini da macam tutorial lak aku tgk tapi experience tu berguna utk mase depan terima kasih (;